неділю, 26 лютого 2023 р.

Роздатковий матеріал

 Як показала практика, застосування подібних уроків з застосуванням інтерактивних технологій та сучасних мультимедійних засобів, визвало зацікавленість у учнів. Вони стали більш активними  учасниками навчального процесу, жваво включаються в інтерактивні спілкування як з викладачем так і зі своїми товаришами. Все це безумовно сприяє поліпшенню якості знань учнів, підвищення рівня їх навчальних досягнень. 

Забезпечує безперервну подачу масла до всіх деталей механізмів і систем, між якими в процесі роботи виникає інтенсивне тертя. Масло, що подається на тертьові поверхні деталей, зменшує тертя, промиває деталі від продуктів спрацювання, захищає деталі від корозії, ущільнює і частково охолоджує їх.

ЩТО системи мащення


Перевірити рівень масла в піддоні картера за допомогою масловимірювальної лінійки перед запуском двигуна або через 5-10 хв. після його зупинки рівень повинен знаходитись між верхньою і нижньою позначками лінійки, в разі потреби долити його. Перевірити щільність з’єднань, усунути підтікання масла, очистити дизель. Постійно контролювати тиск і температуру масла. Після зупинення дизеля на слух перевірити роботу центрифуги, ротор якої має обертатися щонайменше 30 сек.



Масляний насос  шестеренчастого типу забезпечує в системі безперервну циркуляцію масла і подачу його під тиском до деталей. 


Перевірка  справності манометра


Щоб перевірити справність покажчика тиску оливи, замість однієї з пробок центральної лінії треба вкрутити штуцер контрольного манометра й, запустивши двигун, зіставити покази контрольного манометра та покажчика тиску оливи

Маслянистість


- властивість масла утворювати на поверхні деталі щільно прилягаючу до неї безперервну і нерозривну, навіть при значному тиску, плівку



Фільтри тонкої очистки очищують масло від механічних частинок невеликого розміру (до 2...3 мкм) і смолистих речовин. Фільтруючі елементи таких фільтрів змінні (картонні, паперові, з тканини та деревного борошна). На сучасних тракторних двигунах такими фільтрами є центрифуги з частотою обертання ротора 5000...9000  (об/хв).

Комбінована система мащення


Система мащення, яка забезпечує під тиском мащення корінних і шатунних підшипників колінчастого вала, підшипників розподільного вала, валиків і коромисел клапанів. Циліндри, поршні, розподільні шестерні та інші деталі змащуються розбризкуванням. Штанги, поверхні штовханів і кулачків розподільного вала змащуються самопливом.

Підтікання оливи в оливній лінії


Підтікання оливи виникає в місці нещільного затягування штуцерів і пробок або відбувається через тріщини в оливопроводах. Для усунення підтікання штуцера й пробки їх треба підтягнути, а трубки з тріщинами — замінити



Насос працює так:

При обертанні колінчастого вала шестерні масляного насоса обертаються в різні сторони. Під дією створеного при обертанні шестерень розрідження, масло із піддона картера через сітку  маслоприймача  і вхідний канал надходить до шестерень; Потрапляючи між зубцями шестерень і корпусом насоса, воно переноситься зубцями у вихідний канал; Оскільки шестерні обертаються з великою швидкістю, то в канал масло подається під тиском. Величина тиску, створеного насосом, як і його подача, залежать від розмірів насоса, частоти обертання шестерень, опору в трубопроводах і каналах та від спрацювання деталей насоса.


В'язкість



Опір частинок масла взаємному переміщенню;

ТО-2 системи мащення


Замінити масло, промити при цьому систему мащення



Фільтри забезпечують очищення масла від сторонніх предметів, які потрапили при перевезенні і зберіганні, а також від металевих і мінеральних частинок, що утворилися в процесі спрацювання деталей, згоряння палива й окислення масла.


Засмічення маслопроводів


Засмічені маслопроводи прочищають (у розібраному двигуні) дротом, промивають гасом і продувають стисненим повітрям

Масла групи В


Масла групи В з меншим вмістом присадки призначені для середньофорсованих двигунів



Насос працює так:

При обертанні колінчастого вала шестерні масляного насоса обертаються в різні сторони. Під дією створеного при обертанні шестерень розрідження, масло із піддона картера через сітку  маслоприймача  і вхідний канал надходить до шестерень; Потрапляючи між зубцями шестерень і корпусом насоса, воно переноситься зубцями у вихідний канал; Оскільки шестерні обертаються з великою швидкістю, то в канал масло подається під тиском. Величина тиску, створеного насосом, як і його подача, залежать від розмірів насоса, частоти обертання шестерень, опору в трубопроводах і каналах та від спрацювання деталей насоса.

ТО-3 системи мащення


Зняти з дизеля піддон картера і маслоприймач, промити їх дизельним паливом.

Масла груп Д застосовують для...


Масла застосовують для дизелів з наддувом



Ремонт масляного насоса двигуна. Насос перевіряють на стенді на зниження подачі і щільності редукційного клапана. Продіаі постувати деталі на тріщини, коробления, зношення втулок, гнізд під шестерні. Зношені деталі відновлюють чи заміняють новими. При необхідності шпоночку канавку шестерні ремонтують заварюванням і нарізанням нової канавки. При збиранні насоса не допускаються виступи втулок но відношенню до торців. Запресовують втулки з натягом 0,08 - 0,12 мм. Зазори між торцями шестерень і кришкою насоса повинні бути 0,025 - 0,15 мм. Боковий зазор між зубами шестерень - 0,12 - 0,34 мм. Відремонтований насос видає тиск 6 - 6,5 кг/см". Подача мастила 60 л/хв.

Індекс «2» в марці масла  означає, що масло можна використовувати тільки


Масло можна використовувати тільки в дизелях

Малий рівень оливи в піддонах


Малий рівень оливи в піддонах може бути наслідком вигоряння оливи, витікання її крізь нещільності сальників колінчастого вала й місця пошкодження прокладки.




Масляний радіатор. Для нормальної роботи двигуна температура масла в системі мащення повинна бути 70...85°С. При нагріванні масла вище 90°С його в’язкість значно знижується. Воно випаровується, гірше охолоджує і змащує деталі. Зростають його витрати. Масляний радіатор забезпечує зниження температури масла на 10...20°С.

ТО- 1 системи мащення


Розібрати центрифугу, промити її ротор, попередньо видаливши осад дерев'яними скребками. Вихідні отвори жиклерів форсунок центрифуги прочистити мідним дротом

Ремонт корпусу масляного насосу



Ремонт корпусу масляного насосу виконують шляхом розточування і встановлення стальних втулок на клей з наступною обробкою. Площину кришки насоса, яка спрацювалась в з’єднанні з торцями шестерень, шліфують до видалення слідів спрацювання.

Засмічення маслопроводів


Засмічені маслопроводи прочищають (у розібраному двигуні) дротом, промивають гасом і продувають стисненим повітрям.


Індекс «1» в марці масла  означає, що масло можна використовувати тільки


Масло можна використовувати тільки в карбюраторних двигунах



Електричний манометр. Тиск масла в головній магістралі системи мащення контролюють електричним манометром

Назва системи, яка залежно від способу подачі масла на тертьові поверхні деталей може працювати : розбризкуванням, під тиском або комбінованим способом.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Роздатковий матеріал